Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

21 grudnia 2012

Pasztet

Domowy pasztet jest smaczny i pożywny, bez dodatków chemicznych czy też ulepszaczy. Zawsze smakuje z chlebem, a do tego pomidorek lub ogórek kiszony ;-) mniam, mniam,...... wiem co jem.

1 kg wieprzowiny
1 kg wołowiny
1/2 kg boczku 
3 cebule
1/2 bułki
5 dkg wątróbki 
 4 jaja
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
słonina
bułka tarta
3 listki laurowe
 5 ziarenek czarnego pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego

Przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu) gotować przez 7 minut w małej ilości wody 1/2 szklanki. Mięso pokroić na małe kawałki. Do dużego garnka wykładamy na spód plastry boczku, następnie mięso (wieprzowinę, wołowinę), dalej cebule pokrojone w plastry. Posolić i dodać przecedzony zimny wywar z przypraw. Zagotować na dużym ogniu, następnie wymieszać i dusić na małym ogniu aż do miękkości mięsa, przez około 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodać bułkę pokrojoną w plastry. Wątróbkę sparzyć we wrzątku przez około 3 minuty. Po wystudzeniu mięsa, trzykrotnie zmielić mięso oraz wątróbkę w maszynce do mięsa. Następnie dodać żółtka, wymieszać, dodać sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Na koniec delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Dwie wąskie i podłużne formy o długości 30 cm wysmarować smalcem, boki i dno wyłożyć cieniutkimi plasterkami słoniny. Posypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, dobrze docisnąć, aby nie pozostały wewnątrz pęcherze powietrza. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez ok 1,5 godziny. 

P.S. Tłustą wodę można wykorzystać na bigos, grochówkę itp.


 

Brak komentarzy: