1 kg wieprzowiny
1 kg wołowiny
1 kg wołowiny
1/2 kg boczku
3 cebule
1/2 bułki
5 dkg wątróbki
4 jaja
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
słonina
bułka tarta
3 listki laurowe
4 jaja
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
słonina
bułka tarta
3 listki laurowe
5 ziarenek czarnego pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
Przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu) gotować przez 7 minut w małej ilości wody 1/2 szklanki. Mięso pokroić na małe kawałki. Do dużego garnka wykładamy na spód plastry boczku, następnie mięso (wieprzowinę, wołowinę), dalej cebule pokrojone w plastry. Posolić i dodać przecedzony zimny wywar z przypraw. Zagotować na dużym ogniu, następnie wymieszać i dusić na małym ogniu aż do miękkości mięsa, przez około 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodać bułkę pokrojoną w plastry. Wątróbkę sparzyć we wrzątku przez około 3 minuty. Po wystudzeniu mięsa, trzykrotnie zmielić mięso oraz wątróbkę w maszynce do mięsa. Następnie dodać żółtka, wymieszać, dodać sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Na koniec delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Dwie wąskie i podłużne formy o długości 30 cm wysmarować smalcem, boki i dno wyłożyć cieniutkimi plasterkami słoniny. Posypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, dobrze docisnąć, aby nie pozostały wewnątrz pęcherze powietrza. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez ok 1,5 godziny.
P.S. Tłustą wodę można wykorzystać na bigos, grochówkę itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz