1 duża cebula
1 ząbek czosnku
50 dag pomidorów
majeranek /najlepiej świeży/
50 dag polędwiczki wieprzowej
1 łyżka soku z cytryny
1/4 l bulionu z kury
2 dag suszonych grzybów
40 dag ryżu
3/4 l wody
sól i pieprz do smaku
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Polędwiczkę pokroić w plastry, a plastry na paseczki. Sok z cytryny wymieszać z bulionem. Grzyby zagotować z ryżem w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę i czosnek zeszklić na patelni, dodać pomidory i majeranek i smażyć ok. 5 minut. W tym czasie dolewać stopniowo bulion. Na osobnej patelni obsmażyć polędwicę na brązowy kolor. Wymieszać ryż, pomidory i polędwiczkę, przyprawić solą i pieprzem. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz