Witam, zapraszam do wykonania prostego, ale smacznego makowca. Zawsze się udaje. Polecam!
Nadzienie:
puszka gotowej masy makowej
5 dag migdałów
5 dag migdałów
5 dag rodzynek
jajko
1 łyżka miodu
1/2 łyżki spirytusu
1 łyżka miodu
1/2 łyżki spirytusu
Ciasto:
25 dag masła
4 jajka
25 dag cukru
25 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu migdałowego
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
kropla aromatu migdałowego
25 dag masła
4 jajka
25 dag cukru
25 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu migdałowego
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
kropla aromatu migdałowego
Do masy makowej dodajemy obrane i posiekane migdały, sparzone
rodzynki, wbijamy jajko, dodajemy miód i
spirytus, mieszamy.
Ciasto: masło i żółtka ucieramy z cukrem,
wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy aromat
migdałowy. Masę jajeczną delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek. Dwie
foremki keksowe natłuszczamy, wlewamy
ciasto. Na wierzchu, wzdłuż całej brytfanki łyżką nakładamy masę
makową (mak jest ciężki więc zanurzy się w cieście). Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180°C.
Ostudzone ciasto wyjmujemy z foremek, smarujemy lukrem utartym z cukru pudru,
soku z cytryny i kropli esencji migdałowej. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz