Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

15 grudnia 2012

Makowiec keks

Witam, zapraszam do wykonania prostego, ale smacznego makowca. Zawsze się udaje. Polecam!

Nadzienie:

puszka gotowej masy makowej
5 dag migdałów
5 dag rodzynek 
jajko
1 łyżka miodu
1/2 łyżki spirytusu
 
Ciasto:
25 dag masła
4 jajka
25 dag cukru
25 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu migdałowego

Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
kropla aromatu migdałowego

Do masy makowej dodajemy obrane i posiekane migdały, sparzone rodzynki, wbijamy jajko, dodajemy miód i spirytus, mieszamy. 
Ciasto: masło i żółtka ucieramy z cukrem, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy aromat migdałowy. Masę jajeczną delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek. Dwie foremki keksowe natłuszczamy, wlewamy ciasto. Na wierzchu, wzdłuż całej brytfanki łyżką nakładamy masę makową (mak jest ciężki więc zanurzy się w cieście). Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180°C. 
Ostudzone ciasto wyjmujemy z foremek, smarujemy lukrem utartym z cukru pudru, soku z cytryny i kropli esencji migdałowej. Smacznego!

Brak komentarzy: