Witam, zapraszam do wykonania prostego, ale smacznego makowca. Zawsze się udaje. Polecam! 
Nadzienie:
puszka gotowej masy makowej 
5 dag migdałów
5 dag migdałów
5 dag rodzynek 
jajko
1 łyżka miodu
1/2 łyżki spirytusu
 
1 łyżka miodu
1/2 łyżki spirytusu
Ciasto:
25 dag masła
4 jajka
25 dag cukru
25 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu migdałowego
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
kropla aromatu migdałowego
25 dag masła
4 jajka
25 dag cukru
25 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu migdałowego
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
kropla aromatu migdałowego
Do masy makowej dodajemy obrane i posiekane migdały, sparzone 
rodzynki, wbijamy jajko, dodajemy miód i 
spirytus, mieszamy. 
Ciasto: masło i żółtka ucieramy z cukrem, 
wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy aromat 
migdałowy. Masę jajeczną delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek. Dwie
 foremki keksowe natłuszczamy, wlewamy
 ciasto. Na wierzchu, wzdłuż całej brytfanki łyżką nakładamy masę 
makową (mak jest ciężki więc zanurzy się w cieście). Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180°C. 
Ostudzone ciasto wyjmujemy z foremek, smarujemy lukrem utartym z cukru pudru, 
soku z cytryny i kropli esencji migdałowej. Smacznego!
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz