Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

25 listopada 2012

Chleb pełnoziarnisty

Pyszny i zdrowy. Polecam!

450g mąki żytniej pełnoziarnistej
750g mąki pszennej
1 litr maślanki
50g drożdży
400g twarożku
2 łyżki miodu
3 płaskie łyżeczki soli
60g otrąb żytnich lub pszennych /ja dałam po 30g z każdego rodzaju/
150g płatków owsianych
150g kaszy jaglanej
Garść słonecznika/ pestki dyni

Do mąki wlać maślankę, dodać pokruszone drożdże, twarożek, miód, sól, otręby, płatki owsiane, kaszę, pestki słonecznika. Dokładnie razem wymieszać. Zagnieść ścisłe ale elastyczne ciasto /dodać trochę mąki jeśli jest zbyt luźne/. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Potem ciasto wyrobić dając do formy i ponownie przykryć do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Wierzch ciasta posmarować wodą i obsypać płatkami owsianymi. Piec przez ok. 50 minut na dolnym poziomie piekarnika. 





1 komentarz:

beata.kuśmirek pisze...

Już czuję zapach świeżo pieczonego chleba:)