450g mąki żytniej pełnoziarnistej
750g mąki pszennej
1 litr maślanki
50g drożdży
400g twarożku
2 łyżki miodu
3 płaskie łyżeczki soli
60g otrąb żytnich lub pszennych /ja dałam po 30g z każdego rodzaju/
150g płatków owsianych
150g kaszy jaglanej
Garść słonecznika/ pestki dyni
Do mąki wlać maślankę, dodać pokruszone drożdże, twarożek, miód, sól, otręby, płatki owsiane, kaszę, pestki słonecznika. Dokładnie razem wymieszać. Zagnieść ścisłe ale elastyczne ciasto /dodać trochę mąki jeśli jest zbyt luźne/. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Potem ciasto wyrobić dając do formy i ponownie przykryć do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Wierzch ciasta posmarować wodą i obsypać płatkami owsianymi. Piec przez ok. 50 minut na dolnym poziomie piekarnika.
1 komentarz:
Już czuję zapach świeżo pieczonego chleba:)
Prześlij komentarz