ślimaczki z mieszanką keksową
1 kg mąki
30 g drożdży
1/4 l mleka
50 g płynnego masła/margaryny
1/2 szklanki cukru
1 jajo
1 żółtko do smarowania
W mące zrobić wgłębienie i dodać pokruszone drożdże. Wlać letnie mleko, dodać cukier i poczekać ok. 15-20 min. do wyrośnięcia zaczynu. Do wszystkiego dodać jajko, masło i wymieszać ręką. Ręką "gnieść", "bić" ciasto, aż stanie się gładkie i będzie odstawiać od ręki. Przykryć ciasto ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 min. "Zbić" ciasto i jeszcze raz zostawić na 15 min. do wyrośnięcia. Z ciasta można formować bułeczki z dowolnym nadzieniem, upleść na chałkę lub po prostu ciasto upiec z owocami /najlepiej świeżymi/. Pamiętajcie o posmarowaniu wierzchu ciasta żółtkiem, jest wtedy bardzo rumiane.
Piec w piekarniku: bułeczki ok 15 min; chałka ok. 30 min; ciasto z owocami ok. 45 min. Temp. 200 Stopni Celsjusza.
Smacznego!!!
Tutaj akurat ślimaczki z marmoladą i cynamonem
przyprawy i bakalie znajdziecie na www.skworcu.com.pl/
3 komentarze:
Wspaniałe te Twoje ślimaczki:)
Zaraz dodaję twojego bloga do ulubionych :-)
Dziękuję, każdemu wyjdą takie, są pyszne.
Prześlij komentarz