Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

4 grudnia 2011

Ciasto drożdżowe

Kto z nas nie lubi ciepłe bułeczki drożdżowe? Chałkę?? Mniam, każdy do mleka, herbaty lub kawy skusi się małym kawałeczkiem. Polecam prosty przepis na ciasto drożdżowe - zawsze się udaje. Od naszej fantazji zależy, czy to będą bułeczki, drożdżówki, chałka, czy po prostu ciasto.

ślimaczki z mieszanką keksową


1 kg mąki 
30 g drożdży
1/4 l mleka
50 g płynnego masła/margaryny
1/2 szklanki cukru
1 jajo
1 żółtko do smarowania
W mące zrobić wgłębienie i dodać pokruszone drożdże. Wlać letnie mleko, dodać cukier i poczekać ok. 15-20 min. do wyrośnięcia zaczynu. Do wszystkiego dodać jajko, masło i wymieszać ręką. Ręką "gnieść", "bić" ciasto, aż stanie się gładkie i będzie odstawiać od ręki. Przykryć ciasto ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 min. "Zbić" ciasto i jeszcze raz zostawić na 15 min. do wyrośnięcia. Z ciasta można formować bułeczki z dowolnym nadzieniem, upleść na chałkę lub po prostu ciasto upiec z owocami /najlepiej świeżymi/. Pamiętajcie o posmarowaniu wierzchu ciasta żółtkiem, jest wtedy bardzo rumiane.
Piec w piekarniku: bułeczki ok 15 min; chałka ok. 30 min; ciasto z owocami ok. 45 min. Temp. 200 Stopni Celsjusza.
Smacznego!!!
Tutaj akurat ślimaczki z marmoladą i cynamonem
przyprawy i bakalie znajdziecie na www.skworcu.com.pl/

3 komentarze:

beata.kuśmirek pisze...

Wspaniałe te Twoje ślimaczki:)

Grażyna pisze...

Zaraz dodaję twojego bloga do ulubionych :-)

Agnieszka Szulc pisze...

Dziękuję, każdemu wyjdą takie, są pyszne.