2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki miodu gryczanego
1 łyżka kakao
3 łyżki wody
1 łyżka przyprawy do piernika
20 g masła
1/4 szklanki cukru
skórka otarta z 1 cytryny
1 jajo
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Miód zrumienić z przyprawą do piernika, dodać 3 łyżki wody. Masło posiekać i wymieszać z mąką i sodą, cukrem, skórką otartą z cytryny. Dodać ostudzony miód, jajko i dobrze zagnieść ciasto /jeśli jest jeszcze luźne ciasto - dosypać mąki/. Owinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Ciasto schłodzone rozwałkować na 0,5 cm placek. Wykrajać ciasteczka i piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez 8-10 minut.
Pierniczki po upieczeniu robią się twarde, miękną po kilku dniach. Przechowywać w zamkniętych słojach lub puszkach. Warto poczekać :)
Przyprawy znajdziecie na www.skworcu.com.pl
1 komentarz:
Pierniczki na święta obowiązkowo :) Wyglądają znakomicie :) pozdrawiam!
Prześlij komentarz