Ciasto:
150 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej
2 łyżki smalcu
1 łyżeczka soli
ok. 200-220 ml ciepłej wody
Mąkę połączyć ze smalcem. Dosypać sól i wyrabiać, wyrabiając dolewać powoli wodę. Ciasto musi mieć konsystencję jak na pierogi. Gotowe ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki pod przykryciem.
Farsz:
300 g karkówki
przyprawa Harissa
3 rodzaje sałat
3 rodzaje sałat
4 ogórki kiszone
2 duże pomidory
3 jajka
Karkówkę pokroić w kostkę, obsypać przyprawą. Odstawić na 30 minut do lodówki. Karkówkę usmażyć na patelni do miękkości. Jajka ugotować na twardo i pokroić w cząstki. Ogórki pokroić w plasterki, a pomidory w ósemki.
Na gotowe placki wkładamy karkówkę, warzywa, jajka i polewamy sosem. Gotowe!
Sos:
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól i pieprz
Majonez połączyć z jogurtem i przecierem, doprawić do smaku.
http://apetycznie.blogspot.com/2014/03/placki-pszenno-kukurydziane-z.html
1 komentarz:
Oj, zjadłoby się takie danie :) Mniam!!!
Prześlij komentarz