Ciasto:
200 g masła
200 g cukru
3 jajka
100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Utrzeć masło z cukrem na pulchną masę, dodawać w trakcie ucierania kolejno jajka. Wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy jajecznej cały czas miksując. Do foremek nakładać po 1 łyżce ciasta.
Nadzienie:
30 g kandyzowanego ananasa
30 g suszonej żurawiny
Kandyzowany ananas i żurawinę suszoną wcisnąć lekko w ciasto. Piec w piekarniku 25-30 minut w 190 stopniach. Wyjmować babeczki z foremek jak ciasto ostygnie.
Lukier:
100 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny. Pędzlem posmarować lukrem babeczki, ozdobić i gotowe!
2 komentarze:
O, muffinek z dodatkiem mąki ziemniaczanej nie robiłam- piękne Ci wyszły!
smakowicie to wygląda
Prześlij komentarz