Biszkopt:
4 jaja
3/4 szklanka cukru
1 torebka cukru waniliowego
3/4 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać powoli cukier miksując, później po jednym żółtku również miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli wsypując mieszamy całość. Do zimnego piekarnika wstawiamy ciasto. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopt przekroić na dwa placki.
Masa:
1/2 l mleka
1 1/2 torebki budyniu czekoladowego
400 ml śmietanki 36%
100 g miodu
Wymieszać proszek budyniowy z 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń, gotować aż zgęstnieje. Ostudzi, często mieszając by nie powstał "kożuch". Ubić na sztywno śmietanę. Dodać miód i ubitą śmietanę do zimnego budyniu, wymieszać.
ok. 1 kg truskawek
Na jeden placek nakładamy masę budyniową, na to połówki truskawek, znowu masa budyniowa. Następnie drugi placek nakładamy, a na niego masa budyniowa i całość dekorujemy całymi truskawkami.
3 komentarze:
Mmmmniam! Krem z czekoladą i miodem?- to musi smakować bajecznie:)
Krem pyszny, delikatny i nie za słodki.
Krem czekoladowy z truskawkami - bajeczka :)
Prześlij komentarz