5 jaj
1 1/3 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka wody gazowanej
3 łyżki kakao
3 łyżki mąki
Z białek ubić pianę, dodać cukier cały czas ubijając. Powoli dodać żółtka i olej. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie, wlać wodę i ponownie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać 3 łyżki mąki, a do drugiej 3 łyżki kakao. Do formy tortowej dawać na przemian po środku po 2 łyżki ciasta białego i ciasta ciemnego. Powstanie niepowtarzalny wzór. Piec w 180 stopniach 50-60 minut. Upieczone ciasto można polać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz