1/2 kg mąki pszennej
1 margaryna
4 żółtka
50 g drożdży
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
10 łyżek cukru
2 białka z jajek
Drożdże z cukrem rozprowadzić w ciepłym - nie gorącym! - mleku. Wlewamy do powstały zaczyn do mąki, dodajemy żółtka i miękką margarynę. Dokładnie wyrabiamy. Ciasto rozwałkować i wycinać kółka. Kółka umoczyć z jednej strony w roztrzepanym jajku i w cukrze. Pieczemy na blaszce w 170 stopniach ok. 20 minut.
6 komentarzy:
lubię drożdżowe ciasteczka, na pewno zrobię. Pozdrawiam
Zapraszam na inne moje wypieki drożdżowe :-)
pozdrawiam cieplutko
Ciasteczka uwielbiam, drożdżowych jeszcze nie robiłam, koniecznie muszę wypróbować :)
Super przepis :) nie znam nikogo kto by nie lubił ciasta drożdżowego, a jeśli taki się znajdzie to twoje ciasteczka go przekonają :)
:-) Czekam na opinię co do smaku. Pozdrawiam
Dziękuję. Pozdrawiam serdecznie.
Prześlij komentarz