Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

17 lutego 2014

Babeczki cytrynowe z bakaliami

Bardzo pyszne babeczki, dla każdego łasucha. Trochę nuty egzotyki dają bakalie. Polecam!

250 g miękkiego masła
200 g cukru
3 łyżeczki startej skórki z cytryny
2 łyżeczki soku z cytryny
4 jajka
500 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 l mleka
1/2 szklanki bakalii /suszona śliwka, morela, rodzynki itp./
Masło i cukier utrzeć mikserem na puszystą pianę, dodać sok i skórkę z cytryny i wymieszać. Do masła dodawać po jednym jajku i wyrobić mikserem na jednolitą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i pomału dodawać do masy maślanej na przemian z mlekiem. Na koniec wsypać posiekane bakalie i wymieszać łyżką. Wkładamy ciasto do wysmarowanych foremek. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy przez  ok. 30 minut w 180 stopniach. Jeśli robimy w dużej formie czas pieczenia wydłużamy do ok. 1 godziny.
Można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową. Mniam, już bym jadła :-)



4 komentarze:

beata.kuśmirek pisze...

Babeczki pierwsza klasa :) Rewelacja :) Pozdrawiam Agnieszko :)

Agnieszka Szulc pisze...

Dziękuję za miłe słowa, również pozdrawiam serdecznie :-)

Justyna Borucka pisze...

Babeczki w sam raz dla nas :) my jesteśmy babeczkowymi łasuchami i te nam się bardzo podobają :)

Agnieszka Szulc pisze...

Dziękuję, u mnie łasuchy spałaszowały w mig te babeczki, a sporo ich wychodzi z tego ciasta :-)
Pozdrawiam :-)