Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

13 lutego 2014

Drożdżowa baba z bakaliami

Smaczna, delikatna, polecam!
1/2 kg mąki pszennej
50 g drożdży
 1 szklanka mleka
2/3 szklanki cukru
1/2 miękkiego masła
1 jajko
garść rodzynek
garść posiekanych daktyli
Mąkę przesiewamy, dajemy na środek drożdże, wlewamy letnie mleko, wsypujemy cukier i zostawiamy na 10 minut.Następnie wrzucamy masło, wbijamy całe jajko. Miksujemy przez 3-4 minuty. Wrzucamy bakalie i dokładnie mieszamy. Nakładamy ciasto do natłuszczonej formy i zakrywamy ściereczką do wyrośnięcia na 20-30 minut. Pieczemy w piekarniku 50-55 minut, w 180 stopniach. Mniam, już bym zjadła kawałeczek, a Wy?



8 komentarzy:

beata.kuśmirek pisze...

Ale baba, już czuję ten niesamowity zapach :) wspaniała !!!

Agnieszka Szulc pisze...

Dziękuję :-) Smaczna i pachnąca jest, już mi ją dzieciaki prawie zjadły :-D

AJ. pisze...

Jaka smaczna, i tyle w niej bakalii!!!!

http://znowcosupieklam.blogspot.com/ pisze...

Uwielbiam drożdżowe ciasta:) a ta baba prezentuje się smakowicie,mniam:))

Agnieszka Szulc pisze...

Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :-)

Agnieszka Szulc pisze...

Smakowicie też smakuje :-)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na inne przepisy ciast drożdżowych

Justyna Borucka pisze...

To taka full opcja baby :) wygląda bardzo zachęcająco :) ach te bakalie :)

Agnieszka Szulc pisze...

Babka full, a w mig zniknęła :-D
Zapraszam do spróbowania.