1/2 kg mąki pszennej
50 g drożdży
1 szklanka mleka
2/3 szklanki cukru
1/2 miękkiego masła
1 jajko
garść rodzynek
garść posiekanych daktyli
Mąkę przesiewamy, dajemy na środek drożdże, wlewamy letnie mleko, wsypujemy cukier i zostawiamy na 10 minut.Następnie wrzucamy masło, wbijamy całe jajko. Miksujemy przez 3-4 minuty. Wrzucamy bakalie i dokładnie mieszamy. Nakładamy ciasto do natłuszczonej formy i zakrywamy ściereczką do wyrośnięcia na 20-30 minut. Pieczemy w piekarniku 50-55 minut, w 180 stopniach. Mniam, już bym zjadła kawałeczek, a Wy?
8 komentarzy:
Ale baba, już czuję ten niesamowity zapach :) wspaniała !!!
Dziękuję :-) Smaczna i pachnąca jest, już mi ją dzieciaki prawie zjadły :-D
Jaka smaczna, i tyle w niej bakalii!!!!
Uwielbiam drożdżowe ciasta:) a ta baba prezentuje się smakowicie,mniam:))
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :-)
Smakowicie też smakuje :-)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na inne przepisy ciast drożdżowych
To taka full opcja baby :) wygląda bardzo zachęcająco :) ach te bakalie :)
Babka full, a w mig zniknęła :-D
Zapraszam do spróbowania.
Prześlij komentarz