Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

28 stycznia 2014

Chleb na maślance z płatkami

 900g mąki pszennej
100g płatków pszennych
100 g płatków żytnich
100 g płatków owsianych
3/4 litra maślanki
2 łyżeczki soli
40g drożdży

Do mąki i płatków wrzucić pokruszone drożdże, dodać maślankę, sól. Wszystko razem wyrabiać tak długo aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie przywierać do rąk. Zagnieść i przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny. Ciasto dodać do formy i ponownie zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie posmarować 2-3 razy chlebek ciepłą wodą. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, na najniższym poziomie piekarnika piec ok. godziny. Smacznego!


3 komentarze:

Małgorzata K pisze...

przepyszny taki chlebuś :-)
zapraszam również do mnie :-)

www.kuchniaipodroze.blogspot.com

Agnieszka Szulc pisze...

Pyszny, pyszny. Od czasu do czasu zaglądam na Twoją stronę, inspirująca i ciekawa. Pozdrawiam serdecznie

Justyna Borucka pisze...

Wspaniały :) Muszę koniecznie wypróbować :) Pozdrawiam :)