900g mąki pszennej
100g płatków pszennych
100 g płatków żytnich
100 g płatków żytnich
100 g płatków owsianych
3/4 litra maślanki
2 łyżeczki soli
40g drożdży
Do mąki i płatków wrzucić pokruszone drożdże, dodać maślankę, sól. Wszystko
razem wyrabiać tak długo aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie
przywierać do rąk. Zagnieść i przykryć ściereczką i odstawić do
wyrośnięcia na 3 godziny. Ciasto dodać do formy i ponownie zostawić pod
przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie posmarować 2-3
razy chlebek ciepłą wodą. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, na najniższym poziomie piekarnika piec
ok. godziny. Smacznego!
3 komentarze:
przepyszny taki chlebuś :-)
zapraszam również do mnie :-)
www.kuchniaipodroze.blogspot.com
Pyszny, pyszny. Od czasu do czasu zaglądam na Twoją stronę, inspirująca i ciekawa. Pozdrawiam serdecznie
Wspaniały :) Muszę koniecznie wypróbować :) Pozdrawiam :)
Prześlij komentarz