Ciasto:
2 jaja
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki cukru waniliowego
1 kostka masła rozpuszczonego
szczypta soli
2 łyżki kakao
Wszystkie składniki - bez kakao - ze sobą łączymy i wyrabiamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. 3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę, do pozostałej części dodać kakao i dobrze wyrobić.
Masa:
1 kg twarogu
1 kostka masła /rozpuścić/
6 jaj
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 budyń jasny
Do twarogu zmielonego dajemy żółtka, masło i budyń, mieszamy. Białka ubijamy na pianę dodając powoli cukier. Pianę łączymy z serem i lekko mieszamy.
Na jasne ciasto wlewamy masę twarogową, a na ser resztę ciasta z kakao, które rwiemy na kawałki by powstały łatki. Pieczemy w 170 stopniach 70 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz