2 szklanki ryżu
1 kg jabłek
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka masła do smarowania naczynia
szczypta soli
Ryż gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jabłka obrać zetrzeć na tarce lub podgotować jak na mus, osłodzić i posypać cynamonem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, i równo nakładamy jedną część ryżu. Na ryż jabłka a następnie drugą porcję ryżu. Nalewamy do całości mleko i posypujemy całość cukrem i cynamonem. Piec w piekarniku 20 - 30 minut w 180 stopniach. Można podawać z lodami, z bitą śmietaną, smakuje jak zawsze i szybko znika.
4 komentarze:
ryż z jabłkami towarzyszy mnie od samego dzieciństwa. Z dodatkiem cynamonu i obficie polany śmietaną - palce lizać :)
I masz babo placek :) córa mi przez ramie na Twój Agnieszko przepyszny ryż zerknęła i już się nie wywinę :)
Chyba każdemu kojarzy się z dzieciństwem
Cóż, nie moja wina, każde dziecko to uwielbia
Prześlij komentarz