Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

17 września 2013

Ryż zapiekany z jabłkami

To ulubione danie moich dzieciaków. Danie treściwe, polecam dla "łasuchów" i nie tylko. Smakuje na ciepło, jak i na zimno. Można to potraktować jako obiad, i jako deser.
2 szklanki ryżu
1 kg jabłek
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka masła do smarowania naczynia
szczypta soli

Ryż gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jabłka obrać zetrzeć na tarce lub podgotować jak na mus, osłodzić i posypać cynamonem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, i równo nakładamy jedną część ryżu. Na ryż jabłka a następnie drugą porcję ryżu. Nalewamy do całości mleko i posypujemy całość cukrem i cynamonem. Piec w piekarniku 20 - 30 minut w 180 stopniach. Można podawać z lodami, z bitą śmietaną, smakuje jak zawsze i szybko znika.



4 komentarze:

Unknown pisze...

ryż z jabłkami towarzyszy mnie od samego dzieciństwa. Z dodatkiem cynamonu i obficie polany śmietaną - palce lizać :)

Justyna Borucka pisze...

I masz babo placek :) córa mi przez ramie na Twój Agnieszko przepyszny ryż zerknęła i już się nie wywinę :)

Agnieszka Szulc pisze...

Chyba każdemu kojarzy się z dzieciństwem

Agnieszka Szulc pisze...

Cóż, nie moja wina, każde dziecko to uwielbia