Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

14 września 2013

Marynowane buraczki

2 kg buraków
0,25 l octu 10%
20 dag cukru
5 dag soli
1 l wody
6 g kminku lub kopru
20 g korzeń chrzanu
Małe buraczki gotuje się bez obierania. Po ugotowaniu obiera się, a następnie daje do słoików, do każdego słoika po kawałku korzenia z chrzanu i ziarnka kminku lub kopru.  Wodę gotuje się z solą, octem i cukrem i zalewa się buraczki w słoikach. Pasteryzujemy 20 minut.


2 komentarze:

Unknown pisze...

czyli dalsza część zapasów na zimę - hm....a zamiast małych buraczków bo moje już są spore można dodać pokrojone w ćwiartki?

Agnieszka Szulc pisze...

Tak, to czas na zapasy zimowe. Jeśli chodzi o buraczki można dać pokrojone. Efekt trochę inny, ale również będą smaczne. Pozdrawiam!