Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

14 września 2013

Dżem z jarzębiny

Polecam jako "pigułkę witaminową", ale też jako doskonały dodatek do mięs.

1 kg jarzębiny przemrożonej
1 kg jabłek
1 kg cukru
3/4 szklanki wody
Jarzębinę mrozić min. 48 godzin w zamrażarce! Później podgotować 3-4 minut we wrzącej wodzie, odcedzić.
Przygotować syrop z cukru i wody, do wrzątku rzucić jagody jarzębiny. Smażyć w syropie. Jabłka obrać i pokroić w kostkę i dodać do już usmażonej jarzębiny. Smażyć dalej aż jabłka będą przezroczyste. Gorący dżem wkładać do słoików, zamykać i ustawiać do góry dnem. Gotowe!



Brak komentarzy: