1 1/2 l wody
2 głowy pstrąga lub innej ryby
2 ziemniaki
1 marchewka
1/2 cebuli
1 liść laurowy
1 kostka bulionowa
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
sól i pieprz do smaku
1 łyżka soku z cytryny
zielona pietruszka do dekoracji
Głowy oczyszczamy ze skrzeli i obgotowujemy w wodzie ok. 15 minut. Odcedzamy. Do powstałego wywaru dajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i marchew. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy, dodajemy do wywaru. Doprawiamy: liść laurowy, tymianek, rozmaryn. Gdy marchew i ziemniaki są miękkie wrzucamy do zupy mięso rybie obrane z głów, doprawiamy solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Na talerzach posypujemy natką pietruszki. Można zupę podawać z grzankami. Pyszotka!
2 komentarze:
Bardzo lubię rybki :) sama łowię :) ale przyznam, że zupy nie gotowałam, na pewno wypróbuję :)
Ojjjj... apetycznie :))
Prześlij komentarz