1 kg ogona wołowego
1 łyżka oleju
1 por
1 marchew
1/2 bulwy selera
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki tymianku
1 goździk korzenny
2 l wody
sól i pieprz do smaku
Por, marchew i seler pokroić na kawałki. Na gorącym oleju obsmażyć ok. 10 minut kawałki ogona ze wszystkich stron. Dodać pokrojone warzywa i przesmażyć razem z ogonami ok. 10 minut, mieszać by się nie przypaliło. Doprawić, dolać wodę i gotować na wolnym ogniu przez 4 godziny. Przecedzić zupę do innego garnka, oddzielić mięso od kości. Mięso pokroić w kostkę i wrzucić do zupy, doprawić całość i podajemy z makaronem /ja dałam makaron do łazanek/, lub z białym pieczywem. Smacznego!
1 komentarz:
Przypomniałaś mi dawne czasy, jak to się mówi? za komuny - w tamtym okresie zupa ogonowa była hitem w każdej kuchni :)
Prześlij komentarz