1/2 kg mąki
40 g drożdży
1/4 l mleka
80 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
2 jajka
jagody
cukier waniliowy
kardamon
W mące zrobić wgłębienie i dodać pokruszone drożdże. Wlać letnie
mleko, dodać cukier i poczekać ok. 15-20 min. do wyrośnięcia zaczynu. Do
wszystkiego dodać jajka, masło i wymieszać ręką. Ręką "gnieść", "bić"
ciasto, aż stanie się gładkie i będzie odstawiać od ręki. Przykryć
ciasto ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 min. "Zbić"
ciasto i wyłożyć na blaszkę, posypać jagodami, na jagody cukier wymieszany z kardamonem. Zostawić jeszcze na 20 min. do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku ok. 50 min. Temp. 190 Stopni Celsjusza. Smacznego!!!
3 komentarze:
Wygląda bardzo apetycznie :)
Ottima ricetta!!!
smakuje wyśmienicie, cała blaszka zniknęła w mgnieniu oka.
Prześlij komentarz