klopsiki:
1 bułka
1 cebula
garść natki pietruszki
majeranek
1 jajo
400 g mięsa mielonego
sól, pieprz do smaku
Reszta:
3 czerwone papryki
1 cebula
1 l bulionu
250 ml gęstej śmietany
sól, pieprz do smaku
Namoczyć bułkę w mleku. Cebulę pokroić drobno w kostkę. Listki pietruszki drobno posiekać. Do miski włożyć mięso mielone,
jajko, cebulę i posiekaną pietruszkę. Dodać bułkę, przyprawić solą i
pieprzem. Całość wyrobić na gładką masę. Zwilżonymi rękami formować
klopsiki wielkości moreli. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć klopsiki z każdej strony na złoty kolor.
Paprykę i ziemniaki pokroić w kostkę. Cebulę. Rozgrzać olej w garnku. Dusić krótko
cebulę, paprykę i ziemniaki. Dolać
bulion, całość gotować 20-25 minut. Polać śmietaną i zagotować. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać kuleczki do zupy i gotować jeszcze 10 minut. Podawać ciepłe. Smacznego!
2 komentarze:
Witaj.Zupa ciekawa.Zrobię ją,tylko 1. mielone muszę sam zmielić 2. do każdego mielonego dodaję 1-2 Ł.śmietany kwaśnej,są bardziej soczyste 3.koniecznie trzeba z papryki ściągnąć skórkę albo specjalnym obierakiem,albo opiec w piekarniku.Mnie drażni twarda skóra papryki.Pozdrawiam Christopher
;-) też wolę zmielić mięso, niż kupować gotowce. Ze śmietaną nie próbowałam. Dziękuję za porady. Przydadzą się :-D
Pozdrawiam
Prześlij komentarz