Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

26 stycznia 2013

Jednogarnkowiec z klopsikami

klopsiki:
1 bułka
1 cebula
garść natki pietruszki
majeranek
1 jajo
400 g mięsa mielonego
sól, pieprz do smaku

Reszta:
3 czerwone papryki 
1 cebula
1 l  bulionu
250 ml gęstej śmietany
sól, pieprz do smaku 

Namoczyć bułkę w mleku. Cebulę pokroić drobno w kostkę. Listki pietruszki drobno posiekać. Do miski włożyć mięso mielone, jajko, cebulę i posiekaną pietruszkę. Dodać bułkę, przyprawić solą i pieprzem. Całość wyrobić na gładką masę. Zwilżonymi rękami formować klopsiki wielkości moreli. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć klopsiki z każdej strony na złoty kolor.

Paprykę i ziemniaki pokroić w kostkę. Cebulę. Rozgrzać olej w garnku. Dusić krótko cebulę, paprykę i ziemniaki. Dolać bulion, całość gotować 20-25 minut. Polać śmietaną i zagotować. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać kuleczki do zupy i gotować jeszcze 10 minut. Podawać ciepłe. Smacznego!

2 komentarze:

Unknown pisze...

Witaj.Zupa ciekawa.Zrobię ją,tylko 1. mielone muszę sam zmielić 2. do każdego mielonego dodaję 1-2 Ł.śmietany kwaśnej,są bardziej soczyste 3.koniecznie trzeba z papryki ściągnąć skórkę albo specjalnym obierakiem,albo opiec w piekarniku.Mnie drażni twarda skóra papryki.Pozdrawiam Christopher

Agnieszka Szulc pisze...

;-) też wolę zmielić mięso, niż kupować gotowce. Ze śmietaną nie próbowałam. Dziękuję za porady. Przydadzą się :-D
Pozdrawiam