Mniam, pycha!! Dostałam od znajomej przepis na chlebek. Polecam!
1 kg mąki pszennej /można dodać mąkę orkiszową, żytnią/
3 łyżeczki soli
4 szklanki wody /z kranu/
zaczyn /ja akurat dostałam od znajomej, ale w internecie są przepisy na zaczyn/
Ziarna słonecznika, dyni, otręby
1 łyżeczka cukru
Mąkę, sól, zaczyn łączymy, wlewamy wodę /stopniowo/ i wyrabiamy ok. 5 min.
Do ciasta dodajemy ziarna i wszystko dokładnie wyrabiamy /5-10 min./.
Garść wyrobionego ciasta odkładamy do pojemnika i pod przykryciem odstawiamy w temperaturze pokojowej na 10 godzin. Po tym czasie wkładamy zaczyn do lodówki, można przechowywać go do 10 dni.
Resztę ciasta wkładamy do wąskiej blaszki wysmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką i po 10-12 godzinach pieczemy. Piekarnik musi być nagrzany do 200 stopni, pieczemy ok. 1 godziny. Upieczony chleb można posmarować wodą - będzie wtedy błyszcząca skórka.
1 komentarz:
Patrze na te zdjęcia i ślinka cieknie.
Prześlij komentarz