Ciasto:
20 dag cukru
20 dag mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny
3 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka
Z białek ubijamy sztywną pianę. Żółtka ucieramy z margaryną i cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i pianę z białek. Dokładnie mieszamy.
Masa:
5 białek /sparzone jajka/
20 dag cukru
20 dag wiórków kokosowych
kilka kropel aromatu kokosowego /np. likier/
Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę. Dodajemy wiórki kokosowe i aromat, dokładnie mieszamy. Masę dajemy na surowe ciasto i pieczemy 20-25 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Krem:
5 żółtek /sparzone jajka/
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki kakao
kostka margaryny
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy kakao. Wykładamy na upieczone i ostudzone ciasto. Palce lizać!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz