Pyszny, chrupiący, polecam
1 kg mąki pszennej do chleba (750)
100 g świeżych drożdży
1 szklanka cieplej wody
2 łyżki mleka
1/2 szklanki oleju
1/2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżka soli
1 lyzka oregano, majeranku itd. co lubicie
Najpier robimy zaczyn. Trochęmaki, woda, pokruszone drożdże, mleko i cukier. Jesli roszczyn zacznie rosnac wlewamy do pozostalej mąki. Dodajemy resztę produktów i intensywnie wyrabiamy. Jak ciasto nie lepi się do rąk, odkładamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15-20 minut.
Ciasto po wyrośnięciu formujemy w kształtny chleb (lub w dwa małe chlebki). I pieczemy w rozgrzanym piekarniku 40-50 minut w 220 C
SMACZNEGO 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz