1 kg ziemniaków
ok. 30 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta startej gałki muszkatołowej
1/2 kg śliwek
Ziemniaki ugotować, rozgnieść w prasce, dodać mąkę, jajko i przyprawę. Zagnieść na gładkie ciasto. Śliwki umyć, usunąć pestki.
Z ciasta zrobić wałek, odcinać kawałki równej wielkości. Każdy kawałek spłaszczyć i do środka kłaść śliwkę, zlepić formując kulkę.
Zagotować osoloną wodę. Kluski wkładać partiami, by się nie zlepiły. Gdy wypłyną na wierzch, wyjmować łyżką cedzakowa. Kluski polać bułką z masłem lub ze śmietaną i cukrem. Pycha!
przyprawy znajdziecie na www.skworcu.com.pl
1 komentarz:
This looks good! I like dumplings and plums so I can definitely try this. I have a lot of figs though so I might try it with that first.
Prześlij komentarz