ok. 1 kg mąki pszennej
1 szklanka letniego mleka
50 g drożdży
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2 jajka
truskawki
Drożdże wymieszać z mlekiem i cukrem, odczekać 5 minut. zaczyn wlać do mąki, olej również, dodać 1 białko i 2 żółtka. 1 białko roztrzepać z 1 łyżką wody do smarowania ciasta. Wygniatać ciasto, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut. Gdy ciasto podwoi swą objętość, podzielić je na 4 części. Wałkować na cienkie placki i wycinać trójkąty. W środek włożyć truskawkę, zwijać trójkąty od szerokiego ku wąskiego kawałka. Położyć na blaszce, posmarować roztrzepanym białkiem z wodą i odstawić jeszcze na 15-20 minut. Piec w 200 stopniach 15-20 minut
Można zrobić rogaliki z innym nadzieniem :-)
3 komentarze:
Pysznie wyglądają! Na śniadanko latem jak znalazł:)
Bardzo apetyczne. Akurat do kawki by mi się przydały ze dwa :) Podrzuć Aguś :)
Dziękuję za miłe słowa, zapraszam :-)
Prześlij komentarz