1 kg mąki pszennej
1 jajo
1/2 l mleka
2/3 kostki miękkiego masła
200 g płatków jęczmiennych
50 g drożdży
1 1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 budynie waniliowe
Drożdże mieszamy z mlekiem i 2 łyżkami cukru. Gdy drożdże zaczynają "rosnąć" wlewamy zaczyn do mąki. Wsypujemy płatki, pozostałą część cukru, dodajemy masło. Dokładnie wyrabiamy ciasto, mocno je bijąc. Jak jest za rzadkie dosypujemy mąkę. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Budyń przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu /dodajcie koniecznie 3 łyżki masła, będzie delikatniejszy/.
Ciasto formujemy wielkości piłki tenisowej, pośrodku robimy wgłębienie. Do wgłębienia dajemy łyżkę ostudzonego budyniu. Odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 15 minut. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut. Mniam, mniam... a do tego ciepłe kakao :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz