750 g kapusty białej
750 g kapusty kiszonej
700 g mięsa
30-40 g suszonych grzybów
400 g kiełbasy
30 g suszonych śliwek
4 ziarna jałowca
1 listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1 szklanka czerwonego wina
sól i pieprz
Grzyby i śliwki namoczyć. Białą kapustę poszatkować, kiszoną odcisnąć z soku. Mięso obrać z kości i pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Do dużego garnka włożyć kapustę białą i kiszoną, pokrojone grzyby i śliwki wraz z wodą ok. 1/2 litra. Dodać przyprawy i gotować ok. 1,5 godziny. Kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do całości razem z winem. Gotować jeszcze 15 minut. Doprawić. Bigos jest najlepszy po 2 - 3 dniach.
P.S. Moim sekretem na "stary" bigos to dodanie 1 łyżki musztardy do całości po gotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz