Masa
6 żółtek jaj
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 szklanki cukru pudru
1 litr mleka 3,2%
2 kostki masła
puszka ananasa
1 czekolada gorzka
3 łyżki kakao
żółtka z cukrem miksujemy, powoli dodając mąkę, następnie wlewamy 1,5 szklanki mleka i całość miksujemy. Resztę mleka zagotować, na gotujące się mleko wlać masę i gotować 10 minut, stale mieszając. Powstałą masę rozlać po równo na dwa talerze i ostudzić.
1 kostkę masła zmiksować z zawartością z pierwszego talerza. Podobnie robimy z drugim talerzem. Do jednego wsypujemy kakao i rozdrobnioną gorzką czekoladę. Do drugiego pokrojony w kostkę ananas z puszki.
Biszkopt
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać po trochu cukier, miksować, dodać żółtka i zmiksować. Sypać powoli mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec w 180 stopniach przez 20-30 minut.
Biszkopt kroimy na dwie części. Na jedną część kładziemy ciemną masę, na masę ciemną nakładamy drugą część biszkoptu i kładziemy jasną masę. Dekorujemy wedle uznania np. krążkami ananasa, kokosem itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz