Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

8 marca 2013

Polski krupnik

Polecam typową narodową potrawę, znaną wszystkim. Ten przepis stosowała moja babcia.

1,5 l wody
300 g wołowiny z kością
włoszczyzna
1 cebula
2 suszone grzyby
1/2 szklanki kaszy perłowej
5 ziemniaków
sól i pieprz do smaku

Włoszczyznę umyć i pokroić w kostkę. Mięso i grzyby zalać wodą, posolić i gotować 15 minut. Włożyć do garnka włoszczyznę, opłukaną kaszę i gotować do rozklejenia kaszy. Pod koniec gotowania wrzucić ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Mięso miękkie wyjąć i pokroić. Cebulę posiekać i zarumienić na maśle. Do gotowej zupy włożyć cebulę, mięso. Doprawić. Na koniec można posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Brak komentarzy: