220 g piure ziemniaczane
90 g roztopionego masła
½ litra śmietany 12 %
2 jajka
4 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżki cukru
2,5 łyżeczki soli
900 g mąki
odrobina oleju
½ litra śmietany 12 %
2 jajka
4 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżki cukru
2,5 łyżeczki soli
900 g mąki
odrobina oleju
Śmietanę lekko podgrzać, dodać cukier i drożdże, wymieszać, odstawić na 10 minut. Masło wymieszać z ziemniakami i śmietaną, jajkami, solą, dodać mąkę. Ciasto wyrabiać aż będzie sprężyste w dotyku i jednorodne w strukturze. Z ciasta uformować dwa bochenki i umieścić je w formie keksówce posmarować wierzch olejem i przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Piec przez około 50 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz