1/2 szklanki orzechów włoskich połówki
1/2 szklanki suszonych śliwek - kawałki
1/2 szklanki suszonego ananasa
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki migdałów
1 szklanka rodzynek
1/2 suszonych moreli - kawałki
1/2 suszonych moreli - kawałki
1/2 szklanki suszony figi - kawałki
1/2 suszonych daktyli - kawałki
2 łyżki kakao
3/4 szklanki mąki
1/2 suszonych daktyli - kawałki
2 łyżki kakao
3/4 szklanki mąki
10 łyżek miodu
4 łyżki wody
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cynamonu
kilka goździków zmielonych
1 łyżeczka cynamonu
kilka goździków zmielonych
Migdały wkładamy do wrzątku, po 2 minutach odcedzamy je i zdejmujemy łupinki. Migdały i orzechy prażymy na patelni ok 3 minut. Rodzynki sparzamy wrzątkiem. W rondlu podgrzewamy cukier, wodę i miód, aż
powstanie syrop. Suche składniki łączymy ze sobą, dodajemy syrop i wlewamy ciasto do tortownicy
wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 40 minut w 160 stopniach. Pyszne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz