Ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
szklanka mąki
cukier waniliowy
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
białka ubijamy, dodajemy cukier i żółtka. Wsypujemy resztę składników, dokładnie mieszamy. Wlewamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Masa I:
2 szklanki mleka
20 dag masła
2 opakowania budyniu śmietankowego
3 łyżeczki cukru pudru
Budynie gotujemy na mleku. Studzimy. Masło ucieramy, dodając stopniowo budyń i cukier.
Masa II:
5 dag kawy rozpuszczalnej
2 opakowania bitej śmietany
2 szklanki mleka
3 łyżki żelatyny
żelatynę rozpuszczamy 2 3/4 szklance gorącej wody, studzimy. Kawę rozpuszczamy w zagotowanym mleku, studzimy. Wsypujemy śmietanę i ubijamy. Dodajemy żelatynę i mieszamy.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Biszkopt kroimy wzdłuż , nasączamy alkoholem. Na spód dajemy masę I, potem masę II. Chłodzimy w lodówce aż stężeje. Przykrywamy górnym biszkoptem. Polewamy polewą czekoladową.
Wiele wysiłku, ale efekt murowany. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz