Ciasto:
1/2 kg mąki
2/3 szklanki mleka
5 dag drożdży
2 łyżki cukru
kostkę masła /200 g/
łyżeczka soli
Farsz:
1 średnia cukinia
cebula
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Z mleka, drożdży i cukru robimy zaczyn. Do mąki dodajemy miękkie masło i sól, oraz zaczyn. Wszystko dobrze wyrabiamy /jak drożdżowe ciasto/. Ciasto przykrywamy folią i na 30 minut dajemy do lodówki.
Farsz: cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach /powstały sok zlewamy/. Cebulę i czosnek drobniutko siekamy i łączymy z cukinią i doprawiamy.
Ciasto wałkujemy na placek o grubości 0,5 centymetra. Szklanką wycinamy krążki. Na jednym krążku dajemy pośrodku farsz, drugim krążkiem zakrywamy i zlepiamy brzegi. Bułeczki pieczemy w piekarniku 20-25 minut w 200 stopniach.
Ciepłe bułeczki smakują z sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz