Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

9 stycznia 2013

Pierogi ze szpinakiem

Ciasto:
 2 szklanki mąki pszennej
  szczypta soli
250 ml gorącej wody /wrzątek/
Farsz:
500 g szpinaku
250 g sera feta
2 jaja
1 cebula
3 ząbki czosnku
zielona pietruszka
sól, pieprz

Nastawić wodę w garnku na gotowanie, posolić.
Szpinak mrożony wcześniej rozmrozić i odsączyć z wody. Szpinak świeży umyć i drobno pokroić.


Cebulę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć i podsmażyć na patelni. Dodać drobno pokrojony szpinak i wszystko poddusić ok. 3 minut. Do ostudzonego szpinaku dodać pokruszony ser feta i jajka. Całość dokładnie wymieszać, doprawić.
Mąkę przesiać do miski, zalać wrzątkiem. Ostudzone ciasto wyrabiać, zagarniając, aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut.
Ciasto rozwałkować na placki. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować przez około 3 - 5 minut. Podawać pierogi ze skwarkami lub z usmażoną cebulką. Palce lizać!

Brak komentarzy: