Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
250 ml gorącej wody /wrzątek/
szczypta soli
250 ml gorącej wody /wrzątek/
Farsz:
500 g szpinaku
250 g sera feta
2 jaja
1 cebula
3 ząbki czosnku
zielona pietruszka
sól, pieprz
Nastawić wodę w garnku na
gotowanie, posolić.
Szpinak mrożony wcześniej rozmrozić i odsączyć z wody. Szpinak świeży umyć i drobno pokroić.
Szpinak mrożony wcześniej rozmrozić i odsączyć z wody. Szpinak świeży umyć i drobno pokroić.
Cebulę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć i podsmażyć na patelni. Dodać drobno pokrojony szpinak i wszystko poddusić ok. 3 minut. Do ostudzonego szpinaku dodać pokruszony ser
feta i jajka. Całość dokładnie wymieszać, doprawić.
Mąkę przesiać do miski, zalać wrzątkiem. Ostudzone ciasto wyrabiać, zagarniając, aż będzie miękkie i elastyczne,
przez około 5 - 10 minut.
Ciasto rozwałkować
na placki. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz, składać na
pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować przez około 3 - 5
minut. Podawać pierogi ze skwarkami lub z usmażoną cebulką. Palce lizać!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz