Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

16 lipca 2025

Kawa mrożona

 🧊 Zdrowa kawa mrożona – domowa Ice Coffee z twistem


✅ Składniki:


1 filiżanka mocnej kawy (espresso, americano lub cold brew - ostudzona)


100 ml mleka roślinnego (np. owsiane, migdałowe, kokosowe)


½ banana (opcjonalnie), dla naturalnej słodyczy i kremowej konsystencji


1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (jeśli lubisz słodsze napoje)


½ łyżeczki cynamonu lub ekstraktu waniliowego


kilka kostek lodu


opcjonalnie: 1 łyżka odżywki białkowej waniliowej, maca, kolagenu jeśli chcesz podkręcić wartość odżywczą




👩‍🍳 Sposób przygotowania:


1. Zaparz kawę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia (lub użyj gotowego cold brew).


2. Do blendera wrzuć: zimną kawę, mleko roślinne, banana (jeśli używasz), miód/syrop, przyprawy i kostki lodu.


3. Zmiksuj wszystko przez 20–30 sekund aż napój będzie aksamitny i lekko puszysty.


4. Przelej do wysokiej szklanki, możesz dodać kilka dodatkowych kostek lodu lub posypać cynamonem.



Opcja "na wynos": przelej do słoika z zakrętką lub termosu i masz zdrową kawę mrożoną na drogę 🚗


❄️ Coffee Ice Cubes (kawowe kostki lodu):


Zamiast rozcieńczać napój wodą, możesz dzień wcześniej:


☕ Zalać espresso do foremki na lód i zamrozić 👉 powstaną kostki kawowe.

Potem wrzucasz je do mleka roślinnego z przyprawami i gotowe!



💡 To dobra alternatywa dla sklepowych Ice Coffee:

Bez białego cukru i syropu glukozowego

Naturalna energia i orzeźwienie

Zero sztucznych dodatków

Możesz dodać białko i stworzyć zdrowy napój potreningowy


Zajrzyj na mojego bloga by dowiedzieć się

 więcej o właściwości kawy 👇

moda-zdrowie.blogspot.com


Kawa mocy

 ☕ ZDROWA KAWA MOCY – kremowa, odżywcza i naturalnie pyszna


✅ Składniki:


1 filiżanka świeżo zaparzonej kawy (najlepiej z ekspresu lub z dripa)


100–150 ml mleka roślinnego (np. migdałowego, owsianego lub kokosowego bez cukru)


1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarowanego (opcjonalnie dla energii i kremowości)


½ łyżeczki cynamonu (naturalny antyoksydant i wsparcie dla metabolizmu)


1 łyżeczka miodu, syropu klonowego lub daktylowego (jeśli lubisz słodsze wersje, ale naturalnie!)


szczypta kardamonu lub wanilii (dla smaku i aromatu)


opcjonalnie: 1 łyżeczka kolagenu, maca, ashwagandhy jeśli chcesz dodać „superfoods”



👩‍🍳 Sposób przygotowania:


1. Zaparz ulubioną kawę (np. z ekspresu, AeroPressu, dripa lub french pressa).


2. W rondelku podgrzej mleko roślinne z cynamonem i wanilią, nie doprowadzaj do wrzenia.


3. Dodaj olej kokosowy i słodzik, mieszaj do rozpuszczenia.


4. Połącz mleko z kawą i zmiksuj wszystko blenderem przez 10–15 sekund, powstanie pyszna, kremowa pianka!


5. Przelej do ulubionego kubka, usiądź wygodnie i… ciesz się chwilą 🌿



🧠 Dlaczego to dobra opcja?


Bez rafinowanego cukru i śmietanki – mniej kalorii, więcej wartości.


Zdrowe tłuszcze (olej kokosowy) wspierają pracę mózgu i dłużej utrzymują sytość.


Cynamon i kardamon działają przeciwzapalnie i regulują poziom cukru.


Mleko roślinne jest lekkostrawne i dobrze się spienia (zwłaszcza owsiane i migdałowe).


Zajrzyj na mojego bloga by dowiedzieć się więcej o właściwości kawy 👇

moda-zdrowie.blogspot.com

18 listopada 2023

Chleb pszenny z ziołami

 Pyszny, chrupiący, polecam

1 kg mąki pszennej do chleba (750)

100 g świeżych drożdży 

1 szklanka cieplej wody

2 łyżki mleka 

1/2 szklanki oleju

1/2 łyżeczki cukru

1 płaska łyżka soli 

1 lyzka oregano, majeranku itd. co lubicie

Najpier robimy zaczyn. Trochęmaki, woda, pokruszone drożdże,  mleko i cukier.  Jesli roszczyn zacznie rosnac wlewamy do pozostalej mąki.  Dodajemy resztę produktów i intensywnie wyrabiamy. Jak ciasto nie lepi się do rąk,  odkładamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15-20 minut.

Ciasto po wyrośnięciu formujemy w kształtny chleb (lub w dwa małe chlebki). I pieczemy w rozgrzanym piekarniku 40-50 minut w 220 C

SMACZNEGO 😊



27 października 2016

babeczki czekoladowe z nutką imbiru

Szybkie w robieniu a jakie pyszne babeczki na jesienną pogodę, do tego herbatka z imbirem obowiązkowo :)

3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki imbiru startego
2 czubate łyżki kakao
2 jajka
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
Wszystkie składniki wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolać trochę mleka. Dajemy w papilotki. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 20 minut. 

To akurat robione przez moje dzieciaki :)

29 lipca 2015

Zapiekane pulpety w sosie pomidorowo-cukiniowym

 Prezentuję pyszne danie w stylu hiszpańskim, które można podawać z dowolną sałatką i z pieczonymi ziemniakami 
Takim daniem można zaskoczyć gości :) Mniam :)


750 g dobrej jakości mielonego mięsa
50 g boczku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 
1/2 pęczku natki pietruszki
2 jaja
200 ml mleka
1 czerstwa bułka
2 łyżki sherry
sól, pieprz
1/2 łyżeczki przyprawy Chili Con Carne
szczypta gałki muszkatołowej
mąka pszenna do posypania 
Bułkę rozkruszyć i namoczyć w mleku. Boczek bardzo drobno pokroić. Natkę pietruszki drobno posiekać. Mięso doprawić przyprawami, dodać roztrzepane jajka, namoczoną bułkę. Dokładnie wymieszać, dodać pokrojony boczek i natkę pietruszki, oraz sherry. Ponownie dokładnie wymieszać. Wilgotnymi rękami formować małe kulki (o średnicy ok. 3-4 cm). Klopsiki obtoczyć w mące. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć na złotobrązowy kolor.

Sos:
1 cebula
1 por
2 marchwie
1/2 cukinii
250 ml przetartych pomidorów, mogą być z puszki
250 ml rosołu warzywnego
sól
1 łyżeczka przyprawy Harissa
6 łyżek groszku (mrożony, z puszki lub świeży)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
2 łyżki oliwy z oliwek
Cebulę drobno posiekać. Por pokroić w pierścienie,  a cukinię i marchew pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę i podsmażyć lekko cebulę, potem wrzucić resztę warzyw (cukinię, por i marchew) i dusić w naczyniu pod przykryciem 10-15 minut, mieszając co jakiś czas. Dodać przetarte pomidory i dolać rosół. Doprawić. Gotować jeszcze ok. 30 minut. Następnie wszystko zmiksować. Wrzucić do sosu groszek i natkę pietruszki. Wymieszać.
Usmażone pulpety przekładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy sosem i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni 13-15 minut.



Przyprawy i inne dodatki znajdziecie na www.skworcu.com.pl/


25 lipca 2015

Gulasz z cukinią

Bardzo szybkie i smaczne danie, a do tego tanie :)
Kawałek mięsa, najlepiej karkówki
1 cebula
1 cukinia
1/2 szklanki wody
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
czubrica zielona do smaku
Mięso pokroić w dość dużą kostkę, lekko posolić. Usmażyć na oleju, dodać pokrojoną cebulę i cukinię i jeszcze chwilę podsmażyć. Wlać wodę i pod przykryciem dusić ok 20 minut, aż cukinia zagęści nam sos.Doprawić. Można podawać z ryżem lub makaronem.

Przyprawy znajdziecie na www.skworcu.com.pl/

21 lipca 2015

Tiramisu

Znany włoski deser w wydaniu domowym :) Polecam szczególnie w upalne dni :)

2 łyżki kawy
200 ml wody
1 łyżka amaretto
3 żółtka
4 łyżki miodu
300 g twarożku mascarpone
ok. 30 szt podłużnych biszkoptów
1 łyżka kakao
kakao do posypania
Kawę zagotować w wodzie, przefiltrować, ostudzić.  Dodać amaretto. Żółtka ubić z miodem na puszystą masę, wymieszać delikatnie z serkiem mascarpone. 1/3 kremu przełożyć do naczynia, przykryć biszkoptami, skropić biszkopty naparem kawowym, oprószyć kakao. Na wierzchu umieścić pozostały krem, lekko oprószyć kakao. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.

Dodatki do ciast i deserów znajdziecie na www.skworcu.com.pl/

16 lipca 2015

Sok z porzeczek

Prezentuję Wam dwie wersje soku, z czarnej i czerwonej porzeczki. Oba pyszne :)

Sok z czarnej porzeczki
1 kg czarnej porzeczki
400 sztuk liści zielonych z wiśni
3 l wody
3 kg cukru
Wodę z porzeczkami i liśćmi gotować 20 minut, co jakiś czas zamieszać. Odcedzić, wsypać cukier i jeszcze raz zagotować 10 minut. Gorący sok zalać do butelek.

Sok z czerwonej porzeczki 
1 kg czerwonej porzeczki
200 sztuk liści zielonych z wiśni
200 sztuk liści z czarnej porzeczki
3 l wody
3 kg cukru
Wodę z porzeczkami i liśćmi gotować 20 minut, co jakiś czas zamieszać. Odcedzić, wsypać cukier i jeszcze raz zagotować 10 minut. Gorący sok zalać do butelek.