26 września 2012

Cukinia z ogórkami i nie tylko

Dostałam nowy sprawdzony przepis. Polecam, przepyszna sałatka.

3 kg cukinii
3 kg ogórków
1 kg cebuli
1 kg marchwi
1 kg papryki
2 pory
3 łyżki soli

Cukinię, ogórki, pory i cebulę kroimy w krążki. Paprykę w kostkę. Marchew ścieramy na tarce /grube oczka/. Wszystkie warzywa łączymy, solimy i odstawiamy na 3 godziny. Warzywa odsączamy z powstałego soku. Wkładamy do słoików i zalewamy zalewą.

Zalewa:
1 szklanka cukru
1/2 szklanka octu
1 szklanka oleju

Ocet z cukrem zagotowujemy. Jak zalewa jest chłodna dodajemy olej.

Słoiki z sałatką pasteryzujemy ok 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz