9 stycznia 2013

Pierogi z kurczakiem i szpinakiem


Ciasto:
 2 szklanki mąki pszennej
  szczypta soli
250 ml gorącej wody /wrzątek/

Farsz:
50 g piersi kurczaka
150 g szpinaku
70 g sera feta
1 łyżka mięty posiekanej
1 ząbek czosnku
1 jajko
1/2 łyżeczki estragonu
sól i pieprz 

Kurczaka drobno pokroić i podsmażyć na patelni. Szpinak podsmażyć 2-3 minuty i połączyć z kurczakiem, dodać pokruszony ser feta, miętę, zmiażdżony czosnek, jajko i przyprawy do smaku. 
Mąkę przesiać do miski, zalać wrzątkiem. Ostudzone ciasto wyrabiać, zagarniając, aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut.
Ciasto rozwałkować na placki. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować we wrzątku przez około 3 - 5 minut. Podawać pierogi z roztopionym masłem lub kwaśną śmietaną. Palce lizać!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz