19 sierpnia 2012

Żeberka miodowo-musztardowe

Niezbyt pracochłonne danie, a wyjątkowe na grilla. Polecam!

1 kg żeberek
3 łyżki miodu
3 łyżki ostrej musztardy
1 cebula /może być czerwona/
3 ząbki czosnku
Sól, pieprz do smaku

Żeberka pokroić na kawałki natrzeć przyprawami /sól, pieprz/ i odstawić w chłodne miejsce na 4 - 5 godzin.
Cebulę posiekać, smażyć na małym ogniu, dodać zmiażdżony czosnek, dusić 2-3 minuty. Dodać miód, musztardę i dokładnie wymieszać z cebulą i czosnkiem. Żeberka posmarować powstałym sosem i kłaść na rozgrzany ruszt. Co 15 min odwracamy żeberka na drugą stronę. Pieczemy ogółem 40 minut /aż mięso będzie miękkie/. Palce lizać!!
Można żeberka podawać z pieczonymi ziemniakami, pieczywem lub z sałatką warzywną.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz