Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

19 sierpnia 2012

Żeberka miodowo-musztardowe

Niezbyt pracochłonne danie, a wyjątkowe na grilla. Polecam!

1 kg żeberek
3 łyżki miodu
3 łyżki ostrej musztardy
1 cebula /może być czerwona/
3 ząbki czosnku
Sól, pieprz do smaku

Żeberka pokroić na kawałki natrzeć przyprawami /sól, pieprz/ i odstawić w chłodne miejsce na 4 - 5 godzin.
Cebulę posiekać, smażyć na małym ogniu, dodać zmiażdżony czosnek, dusić 2-3 minuty. Dodać miód, musztardę i dokładnie wymieszać z cebulą i czosnkiem. Żeberka posmarować powstałym sosem i kłaść na rozgrzany ruszt. Co 15 min odwracamy żeberka na drugą stronę. Pieczemy ogółem 40 minut /aż mięso będzie miękkie/. Palce lizać!!
Można żeberka podawać z pieczonymi ziemniakami, pieczywem lub z sałatką warzywną.




Brak komentarzy: