14 lipca 2015

Kotleciki mięsne z cukinią

Pyszne, zdrowe, soczyste :)
500 g mięsa mielonego z indyka
250 g cukinii
1 jajko
1 bułka
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku 
sól i pieprz do smaku
Cukinię zetrzeć na tarce na rybkę, lekko osolić. Po 15 minutach odcisnąć nadmiar wody z cukinii. Bułkę namoczyć w wodzie. Odcisnąć z nadmiaru wody. Cukinię jak i bułkę dodać do mięsa. Cebulę posiekać i zeszklić na patelni, dodać zmiażdżony czosnek, podsmażyć chwilę. Dodać do mięsa, wbić jajo, doprawić przyprawami i dokładnie wyrobić. Jeśli masa jest zbyt płynna dodać troszkę bułki tartej lub mąki. Z masy mięsnej formować kotlety. Piec z obu stron na natłuszczonej patelni. Podawać z sałatkami, ziemniakami, frytkami. Pychotka :)

Przyprawy i nie tylko znajdziecie na www.skworcu.com.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz