28 października 2014

Spaghetti z patisonem

Klasyka jest w cenie, ja jednak lubię eksperymenty w kuchni. Dzisiaj przedstawiam trochę inne spaghetti niż zwykle. Warto spróbować.
1/2 kg mięsa mielonego
3 małe patisony
2 marchewki
1 łyżka czubata przyprawy Harissa
1 łyżka oregano
1 mały przecier pomidorowy
1 2/2 szklanki wody
sól do smaku
ser parmezan 
makaron 
Mięso podsmażyć na patelni. Marchew i patisony obierać i pokroić w kostkę, poddusić na małym ogniu w garnku z wodą ok 10 minut. Do warzyw dodać mięso i przyprawy i dusić pod przykryciem 15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać przecier pomidorowy, doprawić. 
Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. Na talerz nakładamy makaron, sos i starty parmezan. I gotowe, mniam.


1 komentarz: