18 listopada 2023

Chleb pszenny z ziołami

 Pyszny, chrupiący, polecam

1 kg mąki pszennej do chleba (750)

100 g świeżych drożdży 

1 szklanka cieplej wody

2 łyżki mleka 

1/2 szklanki oleju

1/2 łyżeczki cukru

1 płaska łyżka soli 

1 lyzka oregano, majeranku itd. co lubicie

Najpier robimy zaczyn. Trochęmaki, woda, pokruszone drożdże,  mleko i cukier.  Jesli roszczyn zacznie rosnac wlewamy do pozostalej mąki.  Dodajemy resztę produktów i intensywnie wyrabiamy. Jak ciasto nie lepi się do rąk,  odkładamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15-20 minut.

Ciasto po wyrośnięciu formujemy w kształtny chleb (lub w dwa małe chlebki). I pieczemy w rozgrzanym piekarniku 40-50 minut w 220 C

SMACZNEGO 😊



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz