31 maja 2015

Pierogi z soczewicą i rukolą

Jak ktoś lubi poznawać różne smaki, polecam ten zestaw :)

Ciasto na pierogi:
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
250 ml gorącej wody /wrzątek/

Farsz:
200 g soczewicy czerwonej
10-15 listków rukoli
2 łyżeczki czubricy zielonej
1 łyżeczka czubricy czerwonej
sól, pieprz do smaku
Soczewicę ugotować według opisu na opakowaniu. Rukolę sparzyć wrzącą wodą, ostudzić i posiekać drobno. Ugotowaną i ostudzoną soczewicę wymieszać dokładnie z rukolą i przyprawami.
Mąkę przesiać do miski, zalać wrzątkiem. Ostudzone ciasto wyrabiać, zagarniając, aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut.
Ciasto rozwałkować na placki. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować przez około 3 - 5 minut. Polać pierogi sklarowanym masłem. Palce lizać!

 Jeszcze lepsze odsmażane :)
Przyprawy znajdziecie na 
www.skworcu.com.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz