15 grudnia 2014

Piernik z bakaliami

Bardzo prosty i szybki w wykonaniu, smak niezapomniany :)

1/2 kg mąki pszennej
1 szklanka miodu
50 g masła
5 jaj
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
150 g bakalii /suszone śliwki, rodzynki, suszone morele/
Miód zrumienić z przyprawą do piernika w rondelku, dodać 3 łyżki wody. Miękkie masło ubić mikserem, dodając jajka, ostudzony miód, sodę oczyszczoną z mąką. Ciasto dobrze wyrobić, dodać bakalie obsypane mąką, wymieszać i wlać na formę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni ok. 40 minut.
Piernik można przełożyć powidłami śliwkowymi lub dowolnym kremem i polać polewą czekoladową.


przyprawy i bakalie znajdziecie na www.skworcu.com.pl

2 komentarze: