15 sierpnia 2014

Potrawka azjatycka

Chińszczyzna w moim stylu. Polecam!


1 garść ryżu czerwonego
2 garście ryżu białego
3-4 łyżeczki przyprawy Nasi Goreng
1 1/2 szklanki wody
1 łyżeczka soli
Ryż uprażyć na patelni z przyprawą przez 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając. Ryż zalać wodą, dodać sól i gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut pod przykryciem.
1 pierś z kurczaka
2-3 łyżeczki Biryani Masala
2-3 papryki czerwona, żółta
2 garście fasolki szparagowej
2 garście kapusty poszatkowanej
zielenina do ozdoby
sól, pieprz
Pierś z kurczaka kroić w kostkę, obsypać przyprawą i usmażyć na patelni. Fasolkę szparagową obgotować we wrzątku. Paprykę pokroić w paski i dorzucić do mięsa i podsmażyć z mięsem ok 5-7 minut. Dodać kapustę i obgotowaną fasolkę. Dusimy na małym ogniu aż kapusta będzie miękka. Ryż łączymy z mięsem, doprawiamy.... i jemy pałeczkami oczywiście :-)


1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis! Wygląda na prawdę apetycznie, aż mam ochotę wypróbować :)
    Pozdrawiam i zapraszam.

    OdpowiedzUsuń